Gündemden Haberler

Miçotakis: Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmek üzere Maksimou Sarayı’na geldi. İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Miçotakis, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecine destek verdiklerini açıkladı.

Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında görüştüğü Miçotakis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Miçotakis, toplantıda yaptığı konuşmada “Barışı tehdit eden durumlar yaşadık. Bu yüzde iki ülkenin sakin bir ortamda ilişkilerini devam ettirmesi çok önemli. Yaşadığımız sorunlara çözüm yaratabilmek önem arz ediyor. Geçen haziran ayında Vilnius’ta aramızdaki ilişkiyi tekrar canlandırmaya karar verdik.  İki taraf bir araya geldi, son 6 ay içerisinde üçüncü kez buluşma fırsatı yakaladık. Ekonomik ilişkiler ve ikili ticaretin artırılması hedefini koyduk. Araştırma, bilim ve göç alanlarında iş birliğini genişletmek için çok önemli bir sonuç elde ettik” dedi. 

‘VİZE SERBESTİSİ’ AÇIKLAMASI

Yunanistan’ın, Türkiye’ye AB üyeliği sürecinde destek verdiğini belirten Miçotakis, “Vize meselesinde de daha yakın iş birliği sağlanması için öğrencilerin vizeden muaf tutulması meselesini de konuştuk. (Vize muafiyeti) Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestisini bir karar olarak ele aldık. Azınlık meselesi iki ülke arasında bir köprü rolü oynamaktadır. Kıbrıs konusunda BMGK’nin kararları bizim için çok önemli. Kıbrıs konusunda gelişmeler, bu doğrultuda olmalı” dedi.

‘EGE’Yİ BARIŞ VE İŞ BİRLİĞİ DENİZİ HALİNE GETİRELİM İSTİYORUZ’

Basın toplantısında konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

“Mevcut sorunlarımızı, yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak temennimizdir. Münasebetlerimizdeki olumlu ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. Diyalog kanallarının açık tutulmasının önemini vurguladık. Atina bildirgesi ile olumlu irademizi üst seviyede teyit ettik.

Türk azınlığının refahının artması, ilişkilerimizi olumlu etkileyecektir. Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması tüm bölgenin yararına olacaktır. Yunanistan’ı son olarak 2017’de ziyaret etmiştim. Tekrar Atina’da olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğimize ve yılda en az bir kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin her iki ülke için de hayırlı olacağını düşünüyorum.

Ege’yi barış ve iş birliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla dünyaya örnek olalım arzusundayız. Aynı denizi, aynı coğrafyayı, aynı kültürü paylaşan iki komşu ülkeyiz. İki kardeş arasında anlaşmazlık yaşanırken, iki komşu arasında görüş ayrılığı yaşanması doğaldır. Türkiye-Yunanistan olarak atacağımız adımlarla dünyaya örnek olmalıyız. Aramızda çözülemeyecek sorun yok. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Kyriakos’un da bizimle aynı görüşü paylaşmasından memnuniyet duyuyorum.”

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu