Gündemden Haberler

‘Okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su her çocuğun hakkı’

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, “okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su” talebiyle bugün Alsancak Türkay Saylan Kültür Merkezi önünde eylem düzenledi. Burada yapılan basın açıklamasında, “Çocuklar açken, saraylarında ejder meyvesi yiyenlerle er geç hesaplaşacağız” denildi.

TİP bugün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlediği eylemle, geçen yıl uygulanmaya başlanan “bir öğün yemek” uygulamasının, bu yıl deprem bölgesi dışındaki illerde fiili olarak durdurulmasını protesto etti.

‘NE YETİŞKİNLER NE DE ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI VE HİJYENİK BESLENME MÜMKÜN’

“Okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su her çocuğun hakkı” sloganıyla düzenlenen eyleme TİP İzmir İl Örgütü üyeleri katılırken, yurttaşlar da eyleme destek verdi. Sena Yazıbağlı Selanik tarafından okunan basın açıklamasında ise şu sözlere yer verildi:

“Bugün 11 Eylül Pazartesi itibariyle okullar açıldı. Tüm Türkiye’de çocuklar okula gidiyor. Peki hangi şartlarda? Saray Rejimi’nin günden güne derinleştirdiği açlık ve sefalet düzeninde, emekçi halkın çocukları nasıl okula gidebilecek, ebeveynler çocuklarının beslenme çantasını neyle dolduracak?

Yoksulluk sınırı 39 bin 886, açlık sınırı 11 bin 525 lira! Peki asgari ücret? 11 bin 402 lira. Soruyoruz; bu koşullarda çocuklu bir aile nasıl geçinecek, nasıl çocuğunu okula gönderecek, nasıl o beslenme çantasını her gün doldurup da çocuğuna verebilecek? Etin, sütün, yumurtanın her gün zamlandığı bu koşullarda ne yetişkinler ne de çocuklar için sağlıklı ve hijyenik beslenme mümkün!

‘HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİDİYOR’

Bu yoksulluk düzeninde insanca yaşamak mümkün değil. Tüm çocukların okula gidebilmesi; eşit, bilimsel, laik bir egitim alabilmesi, sağlıklı ve hijyenik gıdalara erişmesi, okulda aç kalmaması en başta devletin sorumluluğudur!

Peki iktidar ne yapıyor?

AKP/ Saray Rejimi, geçici sözde destek programlarıyla bataklığa dönüşmüş ekonomiyi kurtarma tiyatrosu sergilerken bir yandan da ÇEDES projesiyle eğitim kurumlarına din görevlisi atayarak laik eğitime bir balta daha vurmanın peşinde.

Her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor! Devletin kasası emekçilerin alınteriyle doluyor!

Geçilmeyen yollar, köprüler; uçulmayan hava limanları; yazlık kışlık sarayların gülleri; hastanın müşteri, hastanenin otel olduğu şehir hastaneleri ve daha onlarcasının parasını cebinden karşılayan devlet, asli görevi olan çocukların korunması ve Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi’nin uygulanması için de imkanları kullanmak zorundadır.

‘BİR ÖĞÜN YEMEK KAMPANYASI FİİLİ OLARAK KALDIRILDI’

8 Eylül’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yazı ile 6 Şubat deprem felaketinden etkilenen 11 ildeki okul öncesi sınıflarda çocuklar için ‘bir öğün yemek’ uygulamasının devam ettirilmesine yönelik karar açıklandı. Bu karar sonrası diğer illerdeki tüm okullarda yönetimler, bir yazı ile velilere beslenme çantasına konulması gereken yiyecek ve içeceklerin listesini gönderdi. Yani geçen dönem okul öncesi sınıflarında uygulanan ‘bir öğün yemek’ kampanyası fiili olarak kaldırıldı!

Yaşanan felaket sonrası deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması öncelikli olmak üzere, birçok ülkede uygulanan ‘okullarda ücretsiz yemek ve temiz su’ uygulaması, Türkiye’de de derhal tüm öğretim kademelerini kapsayacak şekilde faaliyete geçirilmelidir.

‘ÇOCUKLAR AÇKEN, SARAYLARINDA EJDER MEYVESİ YİYENLERLE ER GEÇ HESAPLAŞACAĞIZ’

Türkiye İşçi Partisi olarak 2022-2023 yılı eğitim öğretim döneminde tüm okullarda uygulanması hedefiyle ortaya koyduğumuz ‘bir öğün yemek ve temiz su’ talebimiz, daha da zorlaşan yaşam koşullarında uygulanmak zorundadır. Çocukların okullarda açlıktan bayıldığı görüntülere alışmayacağız; eşit eğitim hakkından mahrum bırakıldığı düzeninize izin vermeyeceğiz.

Çocuklar açken, saraylarında ejder meyvesi yiyenlerle er geç hesaplaşacağız! Emekçi halkın çocuklarını, açlığa sefalete; gerici, karanlık düzeninize mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Bulunduğumuz her yerden söylüyoruz; çocuklarımızın geleceği için yarattığınız enkazlardan kurtulacağız. Haklarımızı alacağız!

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu