Gündemden Haberler

‘Suça ortak olmaktan vazgeçecek misiniz?’

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Anayasa hükümlerine rağmen halen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, “Adalet Bakanı olarak kamuoyunun gözü önünde aleni şekilde işlenen bu suça ortak olmaktan vazgeçecek misiniz?” diye sordu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, seçimlerin üzerinden 54 gün geçmesine rağmen halen cezaevinde tutuluyor.

Kamuoyunda Atalay’ın tahliye edilmesine yönelik çağrılar sürerken, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek konuyla ilgili bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Önergesinde, Türkiye’de parlamenterlerin siyasi saiklerle cezaevine konulması veya cezaevinde tutulmasının demokratik siyaset hakkının engellenmesi bağlamında on yıllardır iktidarlar tarafından sürdürülen bir uygulama olduğunu dile getiren Yeter, AKP hükümetleri tarafından bu durumun süreklileştiğini kaydetti.

‘DEMOKRATİK SİYASET HAKKININ ASKIYA ALINMASI DEMEKTİR’

Hukuksuzluğu yaygınlaştıran siyasi operasyonların en kapsamlısının 4 Kasım 2016’da HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yönelik gerçekleştirildiğinin altını çizen Çiçek, “Süreklileşen bu uygulamanın son örneği 14 Mayıs 2023 Milletvekili seçimlerinde Hatay ilinden seçilen Can Atalay üzerinde uygulanmaktadır. Siyasi bir dava kapsamında tutuklanan Atalay’ın milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinde tutulması, demokratik siyaset hakkının iktidar ve yargı ortaklığıyla askıya alınması demektir” ifadelerini kullandı.

‘SUÇA ORTAK OLMAKTAN VAZGEÇECEK MİSİNİZ?’

Çiçek, Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:

– Anayasa ve demokratik normlar açık şekilde ortada olmasına rağmen Hatay Milletvekili Can Atalay’ın cezaevinde tutulmaya devam etmesinin gerekçesi nedir?

– Can Atalay’ın serbest bırakılması için Bakanlık olarak devreye girmeyi düşünüyor musunuz?

– Can Atalay’ın cezaevinden salıverilmediği her gün hukuki olarak bir suç işlendiğinin farkında mısınız? Adalet Bakanı olarak kamuoyunun gözü önünde aleni şekilde işlenen bu suça ortak olmaktan vazgeçecek misiniz?

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu