Gündemden Haberler

Bakanlığın ‘paralel seçim takip sistemi’ kararı YSK’den döndü

İleri Haber

İçişleri Bakanlığı’nın seçim sandıklarında görevli kolluk kuvvetlerinden alınacak seçim sonuçlarının GAMER sayfasına kaydedilmesine ilişkin kararı, YSK’den döndü. YSK, GAMER’in seçime işlerine ilişkin bir görevi bulunmadığını belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İçişleri Bakanlığı’nın paralel seçim takip sistemi kurarak seçim sandıklarında görevli polis ve jandarmadan alınacak sonuçların dosya halinde Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) sayfasına kaydedilmesine ilişkin kararını karşın izin vermedi.

Paralel seçim sistmemi kurulduğununa ilişkin ilk açıklama Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’ten. Ardından, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da GAMER uygulamasını kamuoyunun gündemine taşımış ve uygulamanın kullanımına ilişkin yasa dışı görevlendirme yapıldığı eleştirileri dile getirilmişti.

CHP’li Bakan, aynı zamanda emniyet ve jandarma personellerine de “Asla veri göndermek zorunda değilsiniz” diyerek seslenmişti.

YSK YASAKLADI, BAKANLIK YENİDEN DENEDİ

YSK, tepkiler ve çağrılar sonrası bakanlığın GAMER üzerinden özel bir seçim modülü hazırlayarak, paralel seçim kurulu oluşturma girişimine izin vermezken; bakanlık da bu kez sandık sonuçlarının polis ve jandarma tarafından alınıp Excel tablosu haline getirilerek GAMER’e gönderilmesini kararlaştırmıştı.

5 Mayıs tarihinde 81 ilde GAMER’den sorumlu vali yardımcıları ve GAMER müdürleri toplanmış, toplantıda YSK’nin reddi ve kamuoyundaki itirazlardan ötürü e-sistem üzerinden girişlerin yapılamayacağı belirtilmişti. Bu nedenle sandıklardan polis ve jandarma marifetiyle alınan bilgilerin Excel formatında Ankara GAMER’e gönderilmesi yönünde talimat verilmişti.

YSK BİR KEZ DAHA ENGELLEDİ

YSK, İçişleri Bakanlığı’nın ikinci girişimine de izin vermedi. CHP’li Muharrem Erkek, YSK’nin ret gerekçesini sosyal medya hesabından paylaştı. Kararda, GAMER’in seçime işlerine ilişkin bir görevi bulunmadığının altı çizildi.

Erkek de ayrıca, paylaşımına, “Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek…” notunu düştü.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu