Gündemden Haberler

Diyarbakır Cezaevi işkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın adı bir okula verildi

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı Köyü’nde bulunan Belenbaşı İlkokulu’na, 12 Eylül sonrası dönemde Diyarbakır Cezaevi’nin işkencecisi olarak tanınan Esat Oktay Yıldıran’ın adı verildi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir” denildi.

Buca’daki Belenbaşı Köyü’nde yıkılıp tekrar yapılan Belenbaşı İlkokulu’na “Şehit Esat Oktay Yıldıran İlkokulu” ismi verildi.

Okulun yeni adı için Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen törene Diyarbakır Cezaevi işkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın ailesi, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Buca İlçe Mili Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, ilçe protokolü, köy halkı, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

‘BİR İŞKENCECİNİN ADININ BİR EĞİTİM KURUMUNA VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Candemir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“12 Eylül darbesinin simgelerinden biri olan Diyarbakır Cezaevi komutanlığı görevini yapan işkenceci Esat Oktay Yıldıran kimdir; 12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi’nde müdür olarak görev yapmış, görevi sırasında 60’a yakın insanın ölmesine neden olmuş bir işkencecidir. Böyle bir işkencecinin adının bir eğitim kurumuna verilmesi kabul edilemez.

2010 yılında AKP’li Fatih Belediyesi, Fatih Şehitler Parkı’ndaki anıtta, Esat Oktay Yıldıran adını anıttan sökmüştü. AKP iktidarı 2010 yılında adını parktan sildiği işkencecinin adını şimdi bir eğitim kurumuna veriyor. Eğitim Sen olarak bir eğitim kurumuna, yaptığı işkencelerle tanınan, onlarca insanın ölümüne neden olan birinin adının verilmesini kınıyoruz. Bu ayıbın bir an önce düzeltilmesi ve İzmir Valiliği tarafından yapılan bu isim değişikliğinden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz.”

‘BİR DÖNEMİN YANLIŞLARINI BUGÜNE TAŞIMA ANLAMINA GELEN BU KARARI TASVİP ETMİYORUZ’

İsim değişikliğine gelen tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Söz konusu kararın “tasvip edilemeyecek bir hata olduğu” kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İzmir’de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verildiğine ilişkin haberler üzerine Bakanlığımızca gerekli inceleme yapılmıştır. Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.

Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir.  Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Bu bağlamda ‘Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe gerekli bilgi verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu