Gündemden Haberler

Hatay’da ‘riskli alan’ kararına karşı dava

Antakya’da 307 hektarlık alan için verilen “riskli alan” kararına karşı Hatay Barosu tarafından Danıştay’da dava açıldı. Baro Başkanı Cihat Açıkalın, “Ne bu alan ne de şehrimizin tek bir karış toprağı rant uğruna feda edilmeyecektir” dedi.

Hatay Barosu, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Antakya’da 307 hektar alan için verilen “riskli alan” kararına karşı, adliye işlemlerinin yürütüldüğü konteyner önünde açıklama yaptı. Baro Başkanı Cihat Açıkalın, deprem öncesi ve sonrası, keyfi ve hatalı uygulama nedeniyle birçok hak ihlalinin yaşandığınını söyledi ve deprem sonrası da halkın fikirlerinin alınmadığını belirtti.

Depremin yarattığı yıkımla birlikte şehrin birçok noktasının da enkaz toplama alanı olarak işgal edildiğini söyleyen Açıkalın, “Tarım alanları, yaşam alanları, sulak araziler ve hatta dünyada eşi nadir bulunan Miheyla Kuş Cenneti, enkaz döküm alanı olarak belirlenmiştir” dedi.

MOLOZ TEHLİKESİ VE ‘RİSKLİ ALAN’ KARARI

Enkazların toplanması, taşınması ve dökülmesi sırasında yasaya aykırı işlemler yürütülerek halk sağlığının tehlikeye atıldığını vurgulayan Açıkalın, baro olarak hukuki mücadelede bulunduklarını ifade etti.

Antakya’da 3047 hektarlık alanın “riskli alan” ilan edildiğini de hatırlatan Açıkalın, “Antakya ilçesinin tam kalbinde bulunan çok geniş bir alan, gerekçesi ve amacı belirtilmeden riskli alan ilan edilmiştir” diye konuştu.

‘TEK BİR KARIŞ TOPRAK RANT UĞRUNA FEDA EDİLMEYECEK’

Çok sayıda yurttaşın mülkiyet hakkını ortadan kaldıran bir karar alındığını ve maddi, hukuk, sosyolojik ve demografik yönden bir gerekçe sunulmadığına işaret eden Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, söz konusu bu işlemin Türkiye’de daha önce bazı bölgelerde örnekleri yaşanan ve ranta dönüşen projelerin hedeflendiğini düşündürmekten dolayı işlemin amaç unsurunun hukuka aykırı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

“Ne bu alan ne de şehrimizin tek bir karış toprağı rant uğruna feda edilmeyecektir” vurgusunda bulunan Açıkalın, “Hatay Barosu olarak söz konusu işlemin iptali için Danıştay’a dava açtık, sürecin takipçisi olacağız. Hatay Barosu, tarihsel mirasına ve medeniyetlerin birlikte yaşam iradesine her zaman sahip çıkacaktır” ifadelerini kullandı. (MA)

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu